Interactive Exterior Slats Transform A Slovenian Kindergarten Classroom


bright multicolored exterior Freshome Interactive Exterior Slats Transform A Slovenian Kindergarten Classroom



In 2010, Jure Kotnik Architecture modified a 1980s kindergarten classroom in Ljublijana, Slovenia to add a colorful and interactive facade.

The project transformed 3 of the exterior walls of the building with brightly painted wood slats (all locally sourced). The slats added a splash of color to the building and a bit of childlike wonder, too. When they’;re spun, they reveal different colors.

multicolored slats Freshome Interactive Exterior Slats Transform A Slovenian Kindergarten Classroom gold slat exterior Freshome Interactive Exterior Slats Transform A Slovenian Kindergarten Classroom

The project was designed to give the schoolchildren something to engage with; the existing play equipment surrounding the school was sparse. Multiple children at a time can safely spin the slats while playing outside the classroom. The design also gives children a fun, unique way to learn and practice identifying different colors. It’;s almost like the Van der Rohe Farnsworth House has been overtaken by the imaginations of the kindergarteners inside.

kid turning slats 2 Interactive Exterior Slats Transform A Slovenian Kindergarten Classroom

From the inside of the classroom, the open slats let natural light flood the room and the combination of light and sliver of color create an airy and upbeat atmosphere. This charming and engaging project transformed an otherwise barren school yard.

classroom Interactive Exterior Slats Transform A Slovenian Kindergarten Classroom kindergarten interior Freshome Interactive Exterior Slats Transform A Slovenian Kindergarten Classroom blue and gold striped exterior Freshome Interactive Exterior Slats Transform A Slovenian Kindergarten Classroom

We could even imagine using this idea on a smaller scale in a kid’;s room or a playroom. Does it give you any ideas?

[Photos by Miran Kambic]

The post Interactive Exterior Slats Transform a Slovenian Kindergarten Classroom

Leave a Comment